Nieuws

Juli 2012      Mensen houden van lijstjes. Omdat veel gepubliceerde lijstjes, met daarop de beste en de slechtste wat-dan-ook, vaak oppervlakkig en met veelal weinig gefundeerde informatie samengesteld zijn, denk ik dat de mening van een bekende uit het vak waardevoller is. Ik heb niet de pretentie om een lijst samen te stellen, maar doordat ik via mijn freelance werk in veel ziekenhuizen kom, wil ik graag mijn positieve ervaringen delen. Mijn vergelijkingsmateriaal is een kleine dertig ic’s door heel Nederland waar ik in de afgelopen vijf jaar heb gewerkt.

Als waarnemend intensivist ben ik momenteel ondermeer werkzaam in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Dit is mij opvallend goed bevallen. Het komt niet alléén door de prachtig groene omgeving waarin het in 1995 gebouwde ziekenhuis ligt. Er staat een zeer goed georganiseerde intensive care waar verantwoorde en up-to-date zorg geleverd wordt. Zo is het gebruik van echo door de intensivisten een vanzelfsprekendheid en zijn de aanpalende specialismen ten aanzien van de echografie op de ic, met name de cardiologie, enthousiast en bijdragend. De direct hieruit voortvloeiende betere zorg valt op.

Een sterk team van ervaren en betrokken verpleegkundigen en enthousiaste collegae tezamen met leergierige assistenten zijn belangrijke, hier duidelijk aanwezige, voorwaarden voor goede intensieve zorg. Ondanks het (nog) afwezige PDMS is het EPD goed geoutilleerd en is bijvoorbeeld het digitaal voorschrijven en het verrichten van röntgenaanvragen efficiënt en prettig ingericht. Zo kan meer tijd aan de eigenlijke patiëntenzorg, familiegesprekken en onderwijs besteed worden.

Ik verheug me op mijn verdere diensten hier èn in andere ziekenhuizen.

Mark E. Seubert, internist-intensivist